Jak co roku, naszemu festiwalowi street foodu patronują jedni z najlepszych kucharzy w Trójmieście.
W tym roku z przyjemnością ogłaszamy, że kuratorami zostali Jacek Koprowski i Marcin Popielarz!
Jacek Koprowski
Szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino (restauracja typu fine dining Fino
w Gdańsku i Osteria Fino w Gdyni).
Doświadczenie zdobywał w wielu trójmiejskich restauracjach. Nominowany do tytułu „Szef Roku 2020” przez Żółty Przewodnik Gault&Millau. Zdobywca kulinarnego Hermesa w 2023 roku w kategorii Kucharz Przyszłości.
W pracy szefa kuchni najważniejszymi cechami są dla niego kreatywność i pokora.
Marcin Popielarz
Twórca alternatywnej, ekstrawaganckiej, współczesnej kuchni inspirowanej polską tradycją. Namiętnie eksperymentujący z tradycyjnymi smakami i produktami w wersji fine dining, zaskakujący nietypowym łączeniem smaków i nowymi odsłonami tradycyjnych dań, które znamy z dzieciństwa.
Od 2015 roku buduje markę gdyńskiego Biały Królik, który mieści się w Hotelu Quadrille. Dziś działa w nim jako Chef Patron, a rolę tę pełni również w kaszubskiej restauracji Biôłi Trus oraz Hewelke Restaurant & Bakery.
Zaangażowany społecznik, któremu bliskie są tematy etycznej kuchni, świadomego doboru produktów, ochrony środowiska naturalnego oraz wsparcia zawodowego młodych kucharzy i lokalnego, pomorskiego biznesu.
kulinarna@arg.gdynia.pl
609 225 595