Nasze miasto od zawsze rozwijało się w rytmie portowego gwaru, morskich podróży i kulinarnych tradycji, które łączyły pokolenia mieszkańców. Kilka historycznych lokali gastronomicznych nadal znajduje się na mapie Gdyni, a my chcemy wam dzisiaj przypomnieć ich fascynujące historie.
Historia Restauracja Polonia usytuowanej przy ulicy Świętojańskiej sięga 1945 r. Była miejscem spotkań elity, oferując wykwintne dania inspirowane kuchnią polską i europejską. Od zawsze miejsce cechował zachowawczy elegancki styl oraz ponadprzeciętny serwis. Od roku 1989 restauracja Polonia pozostaje w rękach obecnego właściciela, rodowitego gdynianina – Tadeusza Mazurka. Restauracja stawia na podtrzymanie tradycji kulinarnych miejsca, które było (i wciąż jest) tak ważnym elementem życia mieszkańców.
W czasach PRL-u gdynianie chętnie odwiedzali Mariola Cafe – firmę rodzinną, założoną w 1966 roku przez Józefa Ruszczyka. Początkowo działała w Białymstoku, ale to dzięki wieloletniej, sięgającej lat 70, działalności w Gdyni osiągnęła status kultowej i na stałe wpisała się w krajobraz miasta. Do dzisiaj jest dla wielu osób obowiązkowym przystankiem w drodze na plażę 

Gdy połączymy słodkości z modernizmem, otrzymamy znaną wszystkim Cyganeria, która została otwarta rok po zakończeniu wojny, czyli w 1946 roku. Wnętrze lokalu zostało zmodernizowane, lecz jego duch pozostaje taki sam – pełen historii i świetnych wspomnień. To w Cyganerii zbierała się gdyńska śmietanka artystyczna – muzycy, aktorzy, dziennikarze, malarze.
Inną słodką stronę historii miasta tworzyła Cukiernia Delicje, znana ze swoich wypieków, które towarzyszyły wielu pokoleniom mieszkańców w codziennych chwilach i wyjątkowych uroczystościach. Lokal otworzył się w 1979 roku przy ulicy 10 Lutego 27, a 46 lat później dalej czuć w nim klimat ówczesnych czasów. Wystrój niewiele zmienił się od tego, który pamiętają starsze pokolenia ze swojej młodości – smaki w Delicjach też pozostały znajome 

Jeśli mowa o smakach młodości, to nie sposób pominąć legendarnych barów mlecznych – Słoneczny działający w centrum Gdyni od 1959 r. i Smakosz działający od 1961 roku w Chyloni., które od dekad serwują domowe, proste dania w przystępnych cenach. Obydwa lokale niedawno przeszły metamorfozy we wnętrzu i na zewnątrz, ale dobra kuchnia pozostała taka sama 

Gdynia ma zapisaną w swojej historii także kultową
Pizzeria Gdynianka, która od lat 80. przyciąga miłośników włoskich smaków i pozostaje jednym z najbardziej rozpoznawalnych lokali w mieście. Od 1987 roku wystrój wnętrza podlegał niewielkim zmianom, a receptura pizzy jest cały czas ta sama – jedyne, co się zmienia, to coraz większe tłumy przed lokalem 

Dziś Gdynia to połączenie historii i nowoczesności, ale jedno pozostaje niezmienne – smaki, które budują wspomnienia. Z okazji 99. urodzin miasta warto wybrać się w kulinarną podróż i odwiedzić miejsca, które są częścią jego tożsamości.
Jakie gdyńskie lokale są dla Was symbolem historii miasta? 











