Festiwal Filmów Kulinarnych
„K5 Food Story”
Ciepło zapraszamy na Festiwal Filmów Kulinarnych K5 Food Story, który zagości w Gdyni od 5 do 7 kwietnia.
Te dni będą wypełnione pokazami filmowymi na temat kuchni świata i wydarzeniami towarzyszącymi takimi jak warsztaty i pokazy kulinarne czy specjalna kulinarna księgarnia, którą poprowadzi Cafe Księgarnia Vademecum!
Wydarzenie odbędzie się w dniach 5-7 kwietnia 2024 w tkance miejskiej Gdyni. Festiwal połączy sztukę kulinarną z kinem. Podczas wydarzenia te dwa światy będą się przenikały i uzupełniały nawzajem. Zapewnimy mnogość doznań wizualnych i smakowych.
Dwa pełne dni festiwalowe poprzedzone zostaną 5 kwietnia przedpremierową projekcją filmu od Gutek Film – “Bulion i inne namiętności”, który zdążył już zebrać mnóstwo pozytywnych recenzji. Film wyjątkowo wyświetlimy w Gdyńskim Centrum Filmowym.
W sobotę 6 kwietnia, cała energia miłośników dobrego smaku przeniesie się na dwa dni do właściwej przestrzeni Konsulatu Kultury w Gdyni.
Projekcje filmów będą poprzedzone poczęstunkiem przygotowanym przez gdyńskie restauracje, nawiązującym do tematyki seansu i dyskusją z zaproszonymi gośćmi.
„Festiwal kierujemy do każdego foodie i nie tylko. Jeżeli kochacie kino i doskonałą kuchnię, będziecie w kulinarnym raju. Przy okazji będzie to możliwość do przeprowadzenia inspirujących rozmów i ciekawej wymiany doświadczeń.
Dla miłośników kina i dobrego smaku przygotowaliśmy małą księgarnię z książkami, konkursy z wiedzy kulinarnej i wiele innych atrakcji towarzyszących w przestrzeni Konsulatu Kultury.”
Program festiwalu
piątek – 5 kwietnia
GCF Gdynia
godzina 18:00 – “Bulion i inne namiętności” – pokaz przedpremierowy (czas trwania: 2 godz. 25 min.)
sobota – 6 kwietnia
Konsulat Kultury w Gdyni
godzina 11:00 – „Chef Flynn. Najmłodszy kucharz świata” (czas trwania: 1 godz. 25 minut)
godzina 14:00 – “Bihar Dok” (czas trwania: 1 godzina 13 minut)
godzina 16:00 – “Wino we krwi” (czas trwania: 1 godzina 18 minut)
godzina 14:00 – “Bihar Dok” (czas trwania: 1 godzina 13 minut)
godzina 16:00 – “Wino we krwi” (czas trwania: 1 godzina 18 minut)
Wydarzenia towarzyszące:
Akademia Kulinarna K5
godzina 9:00-11:00 – warsztaty i pokaz kulinarny dla dzieci w wieku 7-11 lat, nawiązujący tematyką do filmu dla najmłodszych “Jajko czy kura”
godzina 9:00-11:00 – warsztaty i pokaz kulinarny dla dzieci w wieku 7-11 lat, nawiązujący tematyką do filmu dla najmłodszych “Jajko czy kura”
Konsulat Kultury
godzina 12:00-17:00 – księgarnia z książkami kulinarnymi, prowadzona przez Vademecum Cafe z Gdyni, spotkania z autorami książek kulinarnych, będą możliwością rozmowy i inspiracji kulinarnych
godzina 12:00-17:00 – księgarnia z książkami kulinarnymi, prowadzona przez Vademecum Cafe z Gdyni, spotkania z autorami książek kulinarnych, będą możliwością rozmowy i inspiracji kulinarnych
Restauracja Biały Królik Gdynia
godzina 19:00 – kolacja filmowa w restauracji, która zabierze gości w świat magii kina na talerzu
godzina 19:00 – kolacja filmowa w restauracji, która zabierze gości w świat magii kina na talerzu
niedziela – 7 kwietnia
Konsulat Kultury w Gdyni
godzina 12:00 – “Jajko czy kura” (czas trwania: 1 godz. 27 minut)
godzina 15:00 – “W obronie jedzenia” (czas trwania: 1 godz. 57 minut)
godzina 18:00 – “Podróż na 100 stóp” (czas trwania: 2 godz. 2 minuty)
godzina 21:00 – “Naznaczona” (czas trwania: 1 godz. 37 minut)
godzina 15:00 – “W obronie jedzenia” (czas trwania: 1 godz. 57 minut)
godzina 18:00 – “Podróż na 100 stóp” (czas trwania: 2 godz. 2 minuty)
godzina 21:00 – “Naznaczona” (czas trwania: 1 godz. 37 minut)
Wydarzenia towarzyszące
Restauracja Vinegre w Gdyni
godzina 9:00-11:00 – śniadanie filmowe w duchu dobrego smaku i
Konsulat Kultury w Gdyni
godzina 14:00 – konkursy wiedzy kulinarnej z wyjątkowymi nagrodami
godzina 9:00-11:00 – śniadanie filmowe w duchu dobrego smaku i
Konsulat Kultury w Gdyni
godzina 14:00 – konkursy wiedzy kulinarnej z wyjątkowymi nagrodami
Więcej informacji znajdziecie pod poniższymi linkami:
Sztuka kulinarna i kino – festiwal „K5 Food Story” – Gdynia (www.gdynia.pl)