Lata 70-te i 80-te – PEWEX, Baltona, rozwój prywatnych barów
2019-05-24Gdyńskie Bistra, rozwój zachodnich fast food-ów oraz początek mody na zdrowe odżywianie po przełomowym dla Polski 1989 r. większość gdyńskich punktów gastronomicznych została zamknięta, gdyż jako socjalistyczne relikty zwyczajnie nie wytrzymały wolnorynkowej konkurencji. Jednak w ich miejsce natychmiast zaczęły powstawać nowe restauracje, bary i bistra.
Gdyńskie bistra to poważny rozdział w historii gastronomicznej nie tylko Trójmiasta, ale także całej Polski. Ich formuła przeżywa w Gdyni ciągłą ewolucję, znajdując się od kilkunastu lat w okresie renesansu.
Najstarsze bistra gdyńskie to niezwykle popularny „Kwadrans” przy Skwerze Kościuszki, trochę zapomniany Bar-Pizzeria AMD przy ulicy Abrahama (serwujący od 1991 r. pierwszą w Trójmieście pizzę na cienkim cieście) oraz położone w pobliżu UM Gdyni Bistro „Anker”. W ostatnim tylko roku powstały nowe ciekawe bistra m.in. „Anatol” w stylu retro oraz „Przystanek”. Ich formuła, pośrednia pomiędzy barem i restauracją, przypadła do gustu szczególnie mającym mało czasu „białym kołnierzykom” pracującym w centrum Gdyni.
Gdyni, podobnie jak wszystkich dużych miast w Polsce, nie ominęła ekspansja sieci zachodnich fast food-ów. Jednym z pierwszych takich miejsc była restauracja Pizza Hut, powstała obok nieistniejącego już popularnego gdyńskiego kina „Warszawa”.