Aż dwie gdyńskie restauracje wyróżnione przez inspektorów Michelin Guide!
MICHELIN Guide wydał przed chwilą oficjalne rekomendacje na rok 2024, a wśród nich znalazła się m.in. Restauracja FINO za którą stoi kurator tegorocznej KULINARNA ŚWIĘTOJAŃSKA, czyli Jacek Koprowski!
Na tegorocznej liście również pojawiło się Butchery&Wine Gdynia oraz Oberża86– to wielki sukces dla gdyńskiej gastronomii! Radość i duma!
- Oberża 87 – restauracja znajdująca się na ulicy Starowiejskiej w Gdyni, w starym domku Abrahama. Szefem kuchni i założycielem jest Piotr Ciomek, który doświadczenie zdobył w renomowanych restauracjach w Polsce oraz na świecie, w tym we Francji czy Grecji. Na swój lokal wybrał urokliwą Gdynię, lecz nie zapomniał o akcentach z krajów, które na stałe zatarły swoje miejsce w jego sercu.
Jest zaangażowany w promowanie lokalnych składników i tradycyjnych receptur… z francuskim twistem. Jego podejście do gotowania opiera się na wykorzystaniu świeżych, sezonowych produktów, starannie oraz osobiście dobranych.
- Butchery&Wine – Miejsce opiera się na doświadczeniu kultowej, warszawskiej restauracji o tej samej nazwie – Butchery&Wine, która wielokrotnie notowana była w międzynarodowym przewodniku Michelin Guide, a od 11 lat otrzymuje wyróżnienie Bib Gourmand. Dla Butchery&Wine Gdynia najważniejsza jest prostota, smak i autentyczność. W menu znajdziecie kilkadziesiąt rodzajów steków przyrządzonych na grillu z najwyższej jakościowo polskiej i zagranicznej wołowiny, ale też np. burgera z grzybami i cheddarem, a w przystawkach kilka klasyków jak Parfiat Foie Gras, szpik kostny i tatar wołowy.
Gratulacje należą się również dla Hewelke Restaurant & Bakery, której przewodzi Marcin Popielarz, drugi kurator tegorocznej Kulinarnej Świętojańskiej, za odznaczenie Bib Gourmand w tegorocznej edycji MICHELIN Guide!
Nagroda Bib Gourmand jest przyznawana lokalom gastronomicznym, które inspektorzy docenili za najlepszy stosunek jakości do ceny. To piękne osiągnięcie!
kulinarna@arg.gdynia.pl
609 225 595