Santorini
Santorini to piękna, grecka wyspa na błękitnym Morzu Egejskim. To także restauracja, jakby żywcem przeniesiona ze słonecznej Grecji w sam środek Gdyni. „Santorini” położone w zacisznym podwórku przy ruchliwej ulicy Świętojańskiej, to oaza spokoju w wielkim mieście, idealna na romantyczną kolację lub rodzinny obiad. Zielony, zadbany ogródek z drewnianymi stołami zachęca wręcz do odwiedzin restauracji z pociechami lub czworonożnymi pupilami. Kuchnia bazuje głównie na tradycyjnych przepisach i oryginalnych, greckich produktach. Wśród dań z bogatego menu szczególną popularnością cieszy się jagnięcina, pieczona z masłem miętowym i souvlaki-szaszłyk z polędwicy wieprzowej. Warto zamówić szklaneczkę ouzo – kultowego trunku Greków, przy którym spędzają słoneczne popołudnia.
„Santorini” nawiązuje do klimatów wyspiarskich, ma niebiesko-biały wystrój typowy dla tradycyjnych, lokalnych knajpek. Także z zewnątrz, dzięki białym tynkom i niebieskim drzwiom i okiennicom przypomina grecką tawernę. Wnętrze jest bezpretensjonalne, ale dokładnie przemyślane. Wszystko do siebie pasuje: bielone ściany, kamienna podłoga, prosty bar, niebieskie, drewniane stoły nakryte kraciastymi obrusami, dużo wikliny. Elementy dekoracyjne takie jak wyszywane poduchy, koronkowe firanki, laleczki w tradycyjnych strojach, czy obrazy przedstawiające białe, nadmorskie miasteczka – wszystkie zostały przywiezione przez właściciela, Greka z jego słonecznej ojczyzny.
Szef kuchni poleca:
- jagnięcina z masłem miętowym
- udziec jagnięcy
- smażone pierścienie kalmarów
Rodzaje kuchni
Wystrój Wnętrza
Udogodnienia
Udogodnienia dla dzieci
Ceny opcjonalne
Zupy: 6 – 12 PLN
Dania główne mięsne: 19 – 49 PLN
Dania główne rybne: 18 – 27 PLN
Kawa: 6 PLN
Wino (butelka): 45-169 PLN
GALERIA ZDJĘĆ
GODZINY OTWARCIA
poniedzialek – niedziela: od 12:00 – 23:00
DOJAZD
81-393 Gdynia