Taj Mahal
Taj Mahal to słynny na całym świecie cud architektury, to symbol wielkiej miłości i żalu po stracie ukochanej kobiety, to także pierwsza w Trójmieście indyjska restauracja. Właściciel, Hindus z Delhi pragnie przybliżyć Gdynianom oryginalną, pachnącą masalą – egzotyczną mieszanką przypraw kuchnię północnoindyjską, która od wielu lat święci triumfy na całym świecie. Kucharze rodem z dalekich Indii przygotują zarówno mięsne specjały, takie jak roghan josh – delikatna baranina czy chicken tikka masala, jak i palak paneer, czyli wegetariański przysmak – szpinak z indyjskim serem. Potrawy przygotowywane są według tradycyjnych przepisów, a wszystkie przyprawy i owoce mango sprowadzane są z Indii, żeby zachować oryginalny smak potraw. Jedynym odstępstwem na rzecz polskich podniebień jest pięciostopniowa skala ostrości, która pozwala dopasować ostrość dania do naszego gustu i możliwości.
Wystrój utrzymany jest w ciepłych barwach, wielkie, drewniane rzeźby hinduskich bóstw takich jak Ganeś czy Kriszna sąsiadują z obrazami wystawianymi w ramach zmieniających się co miesiąc wystaw. Celem właściciela jest bowiem promowanie i organizowanie wernisaży gdyńskich artystów, kulinarno-artystyczne zbliżenie indyjsko-gdyńskie.
Szef kuchni poleca:
- chicken tikka masala- marynowany kurczak grillowany w piecu tandoor z migdałami w sosie pomidorowym
- roghan josh- kawałki baraniny w przyprawach curry
- bombay machli – filet z łososia z pomidorami i imbirem w sosie curry
Rodzaje kuchni
Wystrój Wnętrza
Udogodnienia
Udogodnienia dla dzieci
Ceny opcjonalne
Zupy: 11 – 18 PLN
Dania główne mięsne: 20 – 44 PLN
Dania główne rybne: 48 – 78 PLN
Kawa: 6 PLN
GALERIA ZDJĘĆ
GODZINY OTWARCIA
poniedziałek – niedziela: od 11:00 – 23:00
DOJAZD
81-387 Gdynia